İnovasyon İnovalig Kobi Özel Ödülü Evteks’e

İnovasyon İnovalig Kobi Özel Ödülü Evteks’e

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından IMProve Academy iş birliğiyle düzenlenen İnovasyon ve İnovaLİG 2017’de, ‘KOBİ Özel Ödülü’ Evteks Limited Şirketi’nin oldu. Ödülü firma kurucusu ve CEO’su aynı zamanda Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsa Dal aldı.[/vc_column_text][vc_column_text text_larger=”no”]Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından IMProve Academy işbirliğiyle düzenlenen İnovasyon ve İnovaLİG 2017’de dereceye giren şirketlere ödülleri Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen törende takdim edildi. Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsa Dal’ın firması; Evteks Limited Şirketi, ‘KOBİ Özel Ödülü’ne layık görüldü. Şirketleri inovasyon yetkinliklerine göre değerlendiren ve inovasyon kültürünün geliştirilmesini hedefleyen İnovaLİG’de, Avrupa’da 17 ülkede uygulanan ve IMProve Academy’nin yürüttüğü IMProve metodolojisiyle değerlendirme yapılıyor. İnovaLİG’e katılan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini elde ediyor.

KOBİ ÖZEL ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜK

İnovaLİG’e ilk başvurularını 2015 yılında yaptıklarını söyleyen Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Evteks Limited Şirketi sahibi İsa Dal; “İnovaLİG inpruf kapsamında Almanya merkezli TİM tarafından yürütülen Avrupa’nın en inovatif şirketlerinin değerlendirildiği bir platformdur. Bu anlamda çok önemli, çok ciddi ve çok kurumsal anlamda en üst seviye diyebiliriz. 2015 yılında yaptığımız ilk başvuruda 488 firma arasında ‘İnovasyon strateji ve Kültürleri ‘arasında 16’ncı olmuştuk. 2016’da kendimizi daha da iyileştirdik, 890 firma içerisinden 24’üncü olduk. 2017’de yapmış olduğumuz başvuruda binin üzerinde başvuru olduğu söyleniyor. İnovasyon stratejileri ve kültürleri gibi 2 kategoride ilk 10’a kaldık. Kasım ayı içerisinde TİM’nden gelen delegasyonun yapmış olduğu denetim ve mülakat sonucunda ilk 5’e kaldığımız söylendi. 21 Kasım’da da TİM binasında ‘Büyük Jüri’ karşısına çıktık. Geçmişte yaptığımız 11 AR-GE projesi ve şu anda yürüyen 15 AR-GE projesi ve aynı zamanda firmamız içerisindeki stratejik inovasyon kültürü ve altyapı ile ilgili yapmış olduğumuz sunum, ‘Büyük Jüri’ tarafından çok beğenildi. Büyük Jüri’de TİM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi ve başkan vekilleri, Sayın Müsteşarımız, müsteşar yardımcımız, sektörden önemli yatırımcılar, Türkiye çapındaki isimlerin de bulunduğu bir jüri tarafından değerlendirilerek; ilk 3’te kaldığımız bildirildi. 9 Aralık’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesi ve teşrifiyle yapılan ödül töreninde ‘KOBİ Özel Ödülü’ne layık görüldük” dedi.

ANADOLU KOBİ’Sİ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ANLAM TAŞIYOR

KOBİ Özel Ödülü hakkında da bilgiler aktaran Dal, “Aynı sahneyi paylaşmış olduğumuz Türkiye’nin ve İstanbul Sanayi Odası’nın ilk 50 içerisinde yer alan firmaları arasında Denizli’den bir KOBİ’nin hiçbir devlet desteği almadan bu projeleri gerçekleştirmesi ve aynı zamanda o platforma çıkabilmesi, hem Denizli için çok büyük bir başarıdır hem de Anadolu KOBİ’si için çok büyük bir anlam taşıyor. Anadolu KOBİ’si içinde çok inovatif, yenilikçi, birçok fikri ortaya koyabilen çok değerli KOBİ’lerimiz var. Ancak onların da bu seviyeler gelebilmeleri de mümkündür.

YAPMIŞ OLDUĞUMUZ PROJELER; DÜNYADA İLK PROJELER

“Bizler bu sonuca inandık” diyen Dal, şunları söyledi: “Ekip olarak çok çalıştık. Gecemizi gündüzümüze verdik. Şu anda yapmış olduğumuz projeler; dünyada ilk projeler. ‘Tekstil bitti. Tekstilde yenilikçilik, tasarım, inovasyon yapılmaz’ denildiği zaman biz bunun aksini söyledik ve bu ödül bunun sonucudur. Önümüzdeki günlerde çıkacak olan bazı patentlerimizle dünyada da ses getireceğiz. Büyük Jürimiz de bunu çok iyi anladı. Sağolsunlar bize KOBİ Özel Ödülü’ne layık gördüler.

BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR GURUR

Denizlili İşadamı İsa Dal, ödülü; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den aldı. Ödülü Bakan Zeybekci’den almanın ayrı bir gurur vesilesi olduğunu belirten Dal, “Sayın Bakanımızın orada olması, Sayın Bakanımızın elinden ödül almamız ve karşıda oturan Cumhurbaşkanımızın bize selam vermesi ve ‘Biz bu ödülü Denizli’ye götürüyoruz’ demesi bizim için çok büyük bir gurur.

ÇIKARDIĞIMIZ PATENTLER TİCARİLEŞTİRİLEBİLİR PATENTLERDİR

Evteks Şirketi’nin projeleri hakkında da ipuçları veren Dal, “Normal standart, ihtiyaca göre ürün belirlenmesinde epey bir yol kat ettik. Burada atomu parçalamıyoruz, uzay mekiği yapmıyoruz. Biz günlük ihtiyaca hitap eden ve aynı zamanda üzerine katma değer katılmış, teknik özellikler verilmiş fakat güncel olarak da satın alınıp kullanılabilen ürünler üzerine odaklandık. Dolayısıyla yapmış olduğumuz ürünler, çıkardığımız patentler ticarileştirilebilir patentlerdir. Sansasyonel değil ama çok ses getirecek. Fakat gerçekte de dünyada kullanılabilecek ürünlerdir. Bundan sonra sporcuların, astronotların ve pilotların kıyafetlerinde çok büyük özellik arıyoruz. Artık ince giyinmek istiyoruz ama üşümek istemiyoruz. Gösterişli ve kalın giyinmek istiyoruz ama terlemek istemiyoruz. Günlük şehir koşuşturmasında terlediğimiz zaman üzerimizde koku oluşsun istemiyoruz. Bebeklerimiz için çok hassasız. Bebeklerimizin kullanmış olduğu kıyafetlerin sağlıklı, ekolojik, onun tenine zarar vermeyen PH değeri yüksek ürünlerin üzerinde konsantre oluyoruz. Gerçekçi olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde ülkemizin daha çok ihracatının yapılacağı, katma değeri yüksek gelişimini ve geleceğini sağladığımızı düşünmüyorum. Aynı zamanda Türkiye’nin dünyada da yavaş yavaş bir teknoloji merkezi, teknoloji üretebilen bir merkez olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz. Burada en önemli şey; hayal etmektir. Biz; Ekonomi Bakanlığı’nın tasarım destekli bir firmayız. Zaten tasarımlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Devlet anlamında en önemli desteğimiz zaten budur. AR-GE projeleri konusunda da destek görebilirsek; çok daha ileri taşıyacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN 40 MİLYAR DOLARLIK TEKSTİL ÜRETİMİ VAR

“Tekstil bitmedi, tekstil bitmeyecek” diyen Dal, şunları aktardı: “Türkiye’nin 40 milyar Dolarlık tekstil üretimi var. Bunu 80’e, 120’ye çıkarması kendi elinde. Ancak lütfen biraz hayal kuralım ama ayağımız yere bassın. Meraklı olalım, araştıralım ve gençlere fırsat verelim.”

BİZİM EN ÖNEMLİ EKSİĞİMİZ; AKADEMİK DESTEKTİR

Son dönemlerde Denizli tekstilinde çok önemli kımıldamaların olduğunun altını çizen Dal, “Öncelerde AR-GE merkezleri yoktu. Bazı tekstil firmalarımız AR-GE merkezi kurdular. Şu anda 2 AR-GE merkezimiz var. 10’un üzerinde tasarım merkezimiz var. Bunlar önemli bir gelişmedir. Bunların hepsi son 1 yıl içerisinde oldu. Aslında çok hızlı ilerliyor ve gelişiyoruz. Bizim en önemli eksiğimiz; akademik destektir. Üniversitenin tasarım anlamında çok ciddi atılımlar gerçekleştirmesi, sanayi ile daha fazla bir araya gelmesi gerekiyor. Bizim onlara ihtiyacımız var. Onların da bize ihtiyacı var. Denizli’de bir an önce tasarım fakültesi kurulması ve tasarımcının yetişmesi gerekiyor. Denizli’nin sadece tekstil olarak değil, mermer sanayi gibi diğer sektörlerde de tasarımcı ya ihtiyacı var. Denizli’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’ni ya da Tasarım Fakültesi’ne ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.